Autor Subiect: Micro statie de epurare AquaClean CAP4 pentru o locuinta cu 4 persoane  (Citit de 17317 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

 • Administrator
 • Jr. Member
 • *****
 • Mesaje postate: 55
 • Localitate: Brasov

  • Vezi Profilul
  • Forumul oficial al instalatorilor din Romania
     Apele uzate menajere sunt rezultatul utilizarii apei potabile pentru satisfacerea nevoilor gospodaresti si de igiena din cadrul unei locuinte: bucatarie, toalete, dusuri si bai.      Contributia unei persoane se estimeaza la circa 80-200 litri/zi, in functie de gradul de dotare si confort.
     Apele uzate menajere contin materii in suspensie sau dizolvate de natura minerala si/sau organica si prezinta in mod uzual depasiri ale concentratiilor unor anumiti parametri care pot reprezenta o sursa de poluare in situatia in care acestea sunt descarcate fara o eventuala epurare in emisari naturali.
     in situatia in care nu sunteti conectati la un sistem centralizat de canalizare este recomandabila utilizarea unui sistem de epurare individuala care sa conduca la incadrarea din punct de vedere calitativ in normele in vigoare de descarcare in
mediul natural si implicit la diminuarea riscurilor asupra mediului si sanatatii umane. Conditiile de descarcare sunt reglementate in Romania prin Normativul NTPA 011/2002: Norme tehnice privind colectarea, epurarea si evacuarea apelor uzate orasenesti.

Mai jos va voi prezenta micro statia de epurare AquaClean CAP4 de la VALROM

          

Destinatie
AquaClean CAP1/4 LE este destinata locuintelor individuale care nu sunt conectate la un sistem centralizat de canalizare si epurare.
AquaClean® CAP1/4 LE asigura epurarea apelor uzate menajere provenite de la un numar maxim de 4  locuitori echivalenti care pot produce in medie 600 l/zi (150 litri/persoana, zi).

Principiu de functionare
AquaClean CAP1/4 LE utilizeaza sisteme de epurare similare cu cele din statiile de epurare municipale, in 2 etape: fermentare aeroba cu injectie de aer in bule fine si recirculare de namol activat urmata de decantare.
Principalele avantaje ale acestui sistem sunt:
- amestec fin intre apa care se epureaza si aerul introdus in bule fine in contra-curent (apa are o miscare descendenta iar aerul o miscare ascendenta)
- realizarea transferului de oxigen cu randament ridicat intre bulele de aer si apa care se epureaza;
- intretinerea unei biomase care degradeaza prin procese metabolice compusii nedoriti din apa uzata;
- sedimentarea particulelor in suspensie in zona de decantare;
- recircularea namolului pentru realizarea inocularii microorganismelor in zona de fermentare aeroba.

Descriere
Elementele componente ale mini-statiei de epurare sunt:
A - Cos de acces cu capac;
B - Conducta admisie apa uzata menajera;
C - Bazin de aerare;
D - Decantor;
E - Conducta de evacuare apa epurata
F - Suflanta aerare.

Bazinul de aerare, decantorul si cosul de acces sunt exectutate monobloc prin turnare din polietilena. Alimentarea statiei de epurare AquaClean CAP1/4 LE se face printr-o conducta de PP 110 mm. Procesul de aerare se realizeaza prin intermediul unui difuzor cu membrana care genereaza bule fine. Aerul provine de la o suflanta amplasata in zona cosului de acces, deasupra decantorului. Suflanta se cupleaza la o instalatie electrica 230V/50 Hz. Decantorul este prevazut in zona inferioara cu goluri pentru
realizarea recircularii namolului. Se recomanda inspectarea periodica si vidanjarea decantorului la un interval de 1-3 ani, in functie de conditiile de utilizare.

Dimensiuni
   -Diametru acces=600 mm
   -Diametru mini-statie=1000 mm
   -Diametru cilindru interior=550 mm
   -Diametru conducta apa bruta=110 mm
   -Diametru conducta evacuare=110 mm
   -Diametru maxim disponibil pentru vidanje=125 mm
   -Inaltime totala=2560 mm
   -Inaltime utila=1500 mm
   -Volum total=1,57 m cubi
   -Volum util=1,2 m cubi
   -Volum zona decantarii=0,2 m cubi
   -Raport inaltime utila/diametru=1,7
   -Timp de retentie la debitul zilnic mediu=32 h
   -Aria libera de aerare=0,5 m patrati
   -Raport aria libera/aria totala=60%
   -Incarcarea superficiala=5,8 mm/s
   -Volum zilnic de apa influent=400-600 dm cubi
   -Debit maxim instantaneu recomandabil (pentru o perioada de maxim 30 min.)=0,05 dm cubi/s
   -Numar recomandabil de persoane utilizatori ai sistemului=3-4

Instructiuni de montare
     1. Se sapa groapa de constructie, cu baza plana, in asa fel incat sa existe un spatiu in jurul statiei pentru a permite conectarile precum si spatiul necesar compactarii materialului de umplutura din jurul acesteia (circa 30 cm in jurul statiei).
     2. Pentru a evita riscul de afundare in sol si dezechilibrare se recomanda turnarea unui radier de beton, dimensionat conform conditiilor hidrogeologice.
     Spatiul in care se monteaza statia trebuie sa permita accesul pentru vidanjare. Dimensiunile necesare depind de utilajul de vidanjare si distanta de operare a acestuia. inaltimea gropii trebuie sa tina cont de grosimea radierului de beton si de faptul ca statia va depasi cota nivelului solului cu 130 ± 10 mm (piesa superioara a statiei trebuie sa depaseasca nivelul solului cu 130 ± 10 mm.
     3. Se aseaza instalatia pe radierul de beton din groapa de constructie folosindu-se franghii prinse de manerele de manipulare si se aseaza instalatia in pozitie stabila.
     4. Se executa conectarea la sistemul de canalizare al locuintei. Panta conductei trebuie sa fie de 5 ÷ 40‰. Valoarea pantei este in functie de lungimea traseului de alimentare (viteza medie de curgere 0,6 ÷ 2 m/s).
     5. Se executa conectarea la sistemul de drenare.
     6. Se executa instalatia electrica de alimentare a instalatiei de catre personal autorizat. Cablul electric se trece prin peretii statiei pe la partea superioara printr-o presetupa de tip PG11.
     7. Se umple spatiul dintre peretii gropii si cei ai instalatiei cu straturi de circa 25-30 cm material de umplutura. Fiecare strat trebuie compactat cu atentie, pana la atingerea indicelui Proctor adecvat terenului, de minim 80%. Materialul de umplutura va fi nisip cu o granulatie de 4/16 sau pamant fara pietre, moloz sau alte particule proeminente care pot zgaria peretii instalatiei.
     8. Pentru montarea in carosabil, acoperirea se face cu capac carosabil corespuzator, cu etansare corespunzatoare. in acest caz piesa de prelungire din zona A a statiei se inlocuieste cu o alta piesa disponibila in nomenclatorul Valrom, care sa permita asezarea unui capac cu rama carosabila.
     9. Se umple instalatia cu apa curata.
     10. Se pune in functiune suflanta.
     11. Pentru montare in zone carosabile se vor respecta normele legale de montare a capacelor carosabile. Capacul trebuie sa fie dimensionat pentru sarcina maxima corespunzatoare si incastrat in rama de beton armata conform normelor de proiectare si executie in vigoare.

Instructiuni de exploatare
Nu trebuie uitat ca orice sistem de epurare a apelor uzate este proiectat pentru un anumit debit si are o capacitate de epurare limitata. Urmatoarele recomandari pot prelungi durata de functionare si intervalul dintre vidanjari, asigurand un mediu mai curat in jurul casei dumneavoastra:
     1. Prelevarea mostrelor necesare pentru analiza si inspectie se poate face la iesirea din tubul de evacuare si intrarea in putul absorbant. Aceste analize pot fi solicitate de catre autoritatile competente. Este recomandat ca prelevarea si rezulatatul analizelor apei sa se inregistreze in jurnalul de operare.
     2. in momentul conectarii la conducta de apa uzata va fi pusa in functiune suflanta care va ramane pornita pe toata perioada functionarii instalatiei.
     3. in cazuri de INUNDATIE a terenului in care este montat sistemul, intotdeauna deconectati suflanta de la instalatia electrica. Dupa evacuarea apei si revenirea la normal verificati functionarea suflantei si reporniti-o.
     4. Dupa instalare si dupa fiecare vidanjare, AquaClean  CAP1/4 LE se amorseaza intr-un interval de 1 - 4 saptamani in functie de temperatura mediului ambiant (mai rapid in perioada calda si mai lent in perioada rece). in acest interval calitatea apei epurate va fi mai scazuta.
     5. Vidanjarea statiei trebuie facuta la un interval care variaza intre 1- 3 ani, in functie de conditiile de utilizare. Perioada de vidanjare va fi determinata prin inspectia acesteia. Inspectiile trebuie efectuate la un interval de 1-2 luni si completate in jurnalul de operare. Masurarea nivelului de namol in bazinul principal se face cu o tija, prin introducerea acesteia in bazin. Cand aceasta ajunge in zona cu namol, se va simti o rezistenta la inaintare. Stratul de namol NU TREBUIE sa depaseasca 0,25 m.
     6. Vidanjarea trebuie efectuata de firme specializate iar namolul trebuie deversat in cea mai apropiata statie de epurare. Pe durata vidanjarii suflanta se deconecteaza de la sursa de energie electrica.
     7. Avand in vedere ca operatiile de exploatare sunt repetitive, este utila inregistrarea tuturor actiunilor intr-un jurnal de operare

Recomandari pentru o utilizare eficienta
Utilizatorii unui sistem de epurare a apelor uzate trebuie sa respecte urmatoarele reguli elementare care influenteaza direct buna functionare a sistemului:
DA...
         ... inspectati si, daca este necesar, vidanjati sistemul la un interval cuprins intre 1 si 3 ani.
         ... reduceti cantitatea de apa menajera utilizata in timpul iernii si al primaverii cand nivelul apei in sol este ridicat.
         ... minimizati sau eliminati utilizarea tocatoarelor de gunoi menajer. Aceste aparate casnice introduc cantitati suplimentare de particule solide in instalatie si reduc eficienta.
NU...
         ... aruncati in instalatie materiale care nu sunt biodegradabile cum ar fi: prosoape de hartie, hartie de
ziar, hartie de scris, carpe, scutece, par de animale, resturi animale etc.
         ... spalati peretii vasului in timpul vidanjarii. Pe pereti raman resturi de namol care contin bacterii folosite pentru digestia substantelor organice si care ajuta la amorsarea sistemului.
         ... introduceti in sistem agenti de inalbire pe baza de clor (inalbitori pe baza de solutii de clor, cloramina) sau lesie. Folositi numai detergenti biodegradabili. Produsele uzuale de intretinere aflate pe piata sunt biodegradabile si nu afecteaza bacteriile din sistem.
         ... introduceti ulei de masina sau cantitati excesive de grasimi.
         ... descarcati saramura (apa sarata) de la instalatiile de dedurizare a apei. Cantitatile excesive de sare obtureaza porii din sol.
         ... conectati sisteme de colectare a apei pluviale sau a altor sisteme de drenare la instalatie. Cantitatile suplimentare de apa (cateodata excesive) inunda mini-statia si zona de drenare.
         ... adaugati hidroxid de sodiu sau potasiu si nici soda calcinata in sistem. Aceste substante afecteaza sedimentarea solidelor si antrenarea namolului in fluidul evacuat.
         ... suprapuneti in aceeasi zona mai multe sisteme de evacuare. Solul va deveni saturat si ambele sisteme vor deveni nefunctionale.
         ... amplasati sistemul de drenare in zone cu soluri impermeabile, stancoase, in zone cu panta abrupta sau in zone mlastinoase.
         ... plantati copaci de talie mica-medie la o distanta mai mica de 3 metri de zonele de drenare, nu plantati arbori de talie mare la mai putin de 6 metri de zonele de drenare.
         ... plantati vegetatie care necesita cantitati excesive de apa deasupra campului filtrant.
         ... conduceti si nu parcati vehicule si nu amplasati obiecte grele cum ar fi piscine supraterane deasupra instalatiei de tratare sau a zonelor de drenare.
         ... descarcati apa de la masina de spalat direct la suprafata solului sau in sistemul de drenare. Aceasta apa contine substante chimice si bacterii care genereaza riscul de imbolnavire. De asemenea, aceasta apa contine particule solide si spume care pot obtura porii solului. Daca sistemul nu are capacitatea de a prelua aceste ape se va monta o instalatie suplimentara prevazuta cu propriul sistem de drenare.
         ... infiltrati apa epurata in subteran decat dupa stabilirea directiei de curgere a curentului subteran. Mini-statia se va amplasa in aval fata de puturile de captare a apei subterane.
« Ultima Modificare: Februarie 01, 2014, 09:54:04 pm de admin »

Offline admin

 • Administrator
 • Jr. Member
 • *****
 • Mesaje postate: 55
 • Localitate: Brasov

  • Vezi Profilul
  • Forumul oficial al instalatorilor din Romania
Solutii de evacuare a apei epurate
« Răspuns #1 : Februarie 02, 2014, 12:06:23 am »
Recomandari de evacuare a apei epurate
     Dupa epurare, apa trebuie evacuata din statie. Solutia aleasa depinde de cantitatea de apa epurata zilnic, de vecinatati (posibilitatea de evacuare în emisar natural sau infiltrare directa în sol) si de structura solului.
     Valorile concentratiilor medii asigurate de aquaClean CAP4 in efluent pentru MTS, CCO-Cr si CB05 corespund cerintelor de descarcare/deversare in emisar (incluzand si soluri permeabile) impuse de NTPA 011.  Astfel aeest efluent poate fi descarcat in receptori naturali: puturi absorbante, drenuri, lacuri naturale sau artificiale.
     Apele uzate epurate se pot reutiliza pentru irigatii numai cu avizul autoritatilor locale si autoritatilor pentru protectia mediului. Folosirea acestor ape epurate trebuie sa se faca in conditiile reducerii la minimum a efectelor negative asupra mediului

Deversare in puturi absorbante
Este metoda cea mai eficienta si putin invaziva (usor de camuflat si spatiul ocupat este minim). Este recomandata pentru cantitati mici/medii de apa si în zone cu structura
permeabila a solului – piatra, nisip, calcar etc.
Nivelul panzei freatice trebuie sa fie jos iar riscul de inundatie minim. Putul absobant consta intr-un tub cu sau fara fante laterale care este introdus in sol si umplut cu straturi succesive de materiale filtrante. Apa este astfel infiltrata lent in sol, supusa unei succesiuni de filtrari/purificari pe masura ce ajunge sa traverseaze putul si apoi solul si in final este preluata in panza freatica.
ATENTIE!
Puturile filtrante se colmateaza in timp; de aceea acestea trebuie curatate si materialul filtrant inlocuit la intervale de 3–5 ani.
Pentru determinarea capacitatii puturilor puteti utiliza urmatoarele debite orientative:
 - pamanturi nisipoase - 150 - 200 l/m ×zi;
 - pamanturi argiloase-nisipoase – 100 - 150 l/m ×zi;
 - pamanturi argiloase 100 l/m ×zi;
Putul se realizeaza din tub de PVC SN4 DN 500 cu fante pe circumferinta in toata zona de filtrare care se amenajeaza ca un filtru comform desenului.


Realizare:
- sapati o groapa cu dimensiuni cu 20-30 cm mai mari decat cele ale putului;
- adancimea acesteia trebuie sa se opreasca la minim 1-2 metri deaspura panzei freatice;
- introduceti tubul putului în groapa;
- dati o gaura cu freza potrivita si racordati teava de la evacuarea statiei; trecerea prin put se va face cu garnitura de etansare;
- umpleti groapa cu pamant, daca putul are fante laterale umpleti groapa cu material filtrant sau caramida sparta si maruntita;
- umpleti putul cu straturi succesive de material filtrant cu granulatii de 1-6 mm, granulatia mare la baza si cea fina în zona superioara;
- ultimul strat este de nisip fin peste care se aseaza o placa deflectoare (în asa fel încat apa sa nu curga direct pe nisip si sa-l spele);
- distanta dintre conducta si stratul de nisip trebuie sa fie de cca. 50 cm, consideratsi spatiul de acumulare de apa.
Deasupra filtrului se aseaza un strat de 30 cm de nisip (4) cernut, pe care se aseaza o placa deversoare pentru dispersarea apei.
Distanta între cota de intrare în put si placa deversoare este de cca. 20 cm.
Accesorii necesare pentru montaj: capac din polietilena prevazut cu capat de ventilatie.

Deversare prin tuburi de drenare
Drenul consta dintr-un sistem de conducte cu fante folosite pentru infiltrarea efluentului în sol, la adancimi mici. Executarea drenurilor se realizeaza tinand cont de urmatoarele:
- Nivelul apelor subterane trebuie sa se gaseasca la o adancime de cel putin 2 m de la fundul tuburilor (drenului).
Daca structura solului nu permite infiltrarea la adancimi mai mari de 1,5 m (solul nu este permeabil) solutia este utilizarea unui camp de infiltrare. Acesta consta dintr-o retea de tuburi flexibile perforate care se introduc în santuri si îmbracate cu material filtrant. Suprafata mare si în prezenta vegetatiei superficiale la suprafata (iarba) ajuta la evaporarea apei din sol. Campul de infiltrare este o solutie de compromis care nu face fata la debite mari si/sau neregulate, este sensibil în anotimpurile umede sau cand capacitatea de evaporare este minima (toamna–primavara) si devine complet nefunctional în caz de inundare.
Constructiv sunt canalizari subterane cu DN75 - 110, prevazute la partea inferioara cu fante de cca 3 mm, prin care apa decantata este infiltrata în sol. Lungimea fiecarui dren este de cel mult 30 m, iar distanta între drenuri variaza de la 1m pana la 2,5m. Pentru a asigura evacuarea apei în bune conditii pe toata lungimea lor, drenuriele se monteaza cu panta de pana la 3‰ în terenurile nisipoase si aproape orizontal în cele argiloase. Adancimea de montare este între 0,70 si 1,2m. Lungimea totala a drenurilor se calculeza în functie de cantitatea de apa care trebuie infiltrata si de natura solului.

Lungimea totala a tuburilor de drenare: Ltot= Qzil / q
unde:
Ltot este lungimea totala a tuburilor de drenare
Qzil este debitmediu zilnic al apelor de scurgere, în litri;
q este norma zilnica de încarcare cu ape de scurgere a unui metru liniar de dren.
De exemplu, pentru o persoana echivalenta:
- Lungimea maxima a unei linii de dren: 30 m
- Lungimea tuburilor de drenaj: 10-25 m
- Suprafata de drenare: 20-50 m²

1. Adancimea de montare a drenului se alege în functie de adancimea de înghet si relieful terenului, pana la maxim 1,20 m, astfel:
- 0,70-1,00 m la infiltrarea subterana
- 0,05-0,10 m sub nivelul solului de irigare subterana, în acest din urma caz tuburile se acopera cu cel putin 0,20 m pamant, în care se practica diferite culturi.
2. Distributia drenurilor poate fi:
- rectangulara
- ramificata
- divergenta
- în bucla
3. Drenurile se monteaza într-un strat de pietris sau zgura sfaramata, care permite distribuirea uniforma a apei în sol (în aceste straturi au loc si fenomene biochimice)
4. Fiecarei ramificatie are la capat o ventilatie care depaseste nivelul terenului cu cca 1,00-1,50 m. Acest lucru contribuie la actiunea biochimica precum si la scurgerea apei. Prin infiltratia lenta a apelor de scurgere în sol, suspensiile organice, oprite în straturile solului, se mineralizeaza treptat sub actiunea populatiei bacteriene existente.

Norma de încarcare cu apa de scurgere a campurilor de filtrare subterana:
Cifrele minime - regiuni cu umiditate excesiva
Cifrele maxime - regiuni cu umiditate insuficienta

Practic
- selectati pentru drenaj teava din gofrata PE, DN110-125, cu fante sau PVD Ø110, cu fante;
- sapatisanturile de drenare conform figurii de mai jos;
- umpletisantul cu un strat de 15 cm de pietris sau alta umplutura permeabila, granulatie 38÷50;
- asezati teava în sant si conectati-o la un camin de distributie (mai ales cand aveti mai multe randuri de dren), care este montat dupa statia de epurare;
- umpleti cu alt strat de cca 5 cm material filtrant, peste care puteti aseza o geomembrana de impermeabilizare;
- în final structura trebuie sa arate ca în figura;
- asigurati ventilatia.
     

Deversare in emisar natural
Este solutia preferata in zonele cu terenuri semi sau impermeabile. Acest lucru presupune ca apa uzata este evacuata intr-un parau, rau, canal de ape pluviale, ravena naturala etc, chiar daca acesta nu dispune de apa pe toata durata anului.

Offline admin

 • Administrator
 • Jr. Member
 • *****
 • Mesaje postate: 55
 • Localitate: Brasov

  • Vezi Profilul
  • Forumul oficial al instalatorilor din Romania
Intrebari frecvente
« Răspuns #2 : Februarie 02, 2014, 12:16:15 am »
Intrebari frecvente
1. Imediat dupa instalare si punere In functiune statia degaja un miros neplacut. De ce?
Este un fenomen normal. Este nevoie de cca 4-6 saptamani pentru a ca bioflora sa se dezvolte complet si sa intre In regim stationar. In afara acestei perioade, mirosul neplacut este un semn de functionare defectuoasa: echipament defect, bioflora moarta sau spalata de un debit excesiv de efluent etc
Este bine sa consultati producatorul echipamentului.
2. Care este diferenta dintre fosa septica si o statie de epurare?
O fosa septica este un bazin, recomandat etans, folosit pentru stocarea apelor uzate. In momentul umplerii bazinul se vidanjeaza iar continutul este transportat la o statie de epurare pentru tratare. Frecventa de vidanjare depinde de dimensiunile bazinului si de debitul de apa uzata. O (mini)statie de epurare este capabila sa trateze apele uzate si sa le reintroduca In circuitul natural. Frecventa de vidanjare este mult mai mica, odata la 1÷3 ani.
3. Ce fac cu apa odata epurata?
Optiunile depind de natura solului si/sau de vecinatati. Cititi sectiunea dedicata din acest material.
4. Cand folosesc un put si cand un camp filtrant?
Un put se recomanda atunci cand solul este permeabil. Sunt preferate pentru ca sunt discrete si eficiente comparativ cu alte solutii. Daca solul este semipermeabil va trebui sa recurgeti la un camp filtrant. Daca solul este impermeabil fie recurgeti la un put care sa strapunga stratul impermeabil fie deversati Intr-un emisar natural.
5. La ce este bun un studiu geodezic?
Va ofera informatii relevante despre natura solului si nivelul panzei freatice. Este foarte important pentru a putea evalua conditiile de montare a statiei si, cel mai important, pentru a dimensiona corect sistemul de infiltare.
6. Ce este un tunel de percolare? Este mai eficient?
Un tunel de percolare este In esenta o piesa din material plastic capabila sa stocheze o cantitate mare de apa (similar unui burete) si s-o elibereze lent In sol. Este foarte buna pentru a prelua apa pluviala In cazul unei ploi torentiale dar nu are o eficienta crescuta la infiltrarea apei dintr-o statie de epurare – care are un debit relativ mic si constant. Este ineficienta In cazul solurilor impermeabile sau semipermeabile pentru ca apa nu se poate infiltra.
7. Trebuie sa instalez un separator de grasimi?
Un astfel de separator este indicat pentru bucatarii semiprofesionale (o pensiune) si obligatoriu pentru cele profesionale (un hotel sau un restaurant). Prezenta grasimilor la suprafata reduce eficienta barbotarii de aer si implicit a Intregii statii si poate conduce la Infundarea conductelor de canalizare.
8. Pot introduce culturi de bacterii? E necesar?
Este un subiect controversat. Cultura de bacterii – care trebuie sa fie aerobe! – poate scurta durata de amorsare, la punerea In functiune si dupa vidanjare. Un efect similar se poate obtine folosind namol de la o statie aflata deja In functionare de minim 6-8 saptamani.
9. Ce fac daca am instalat un dedurizator?
Dedurizatoarele folosesc pentru regenerarea rasinii o solutie de sare de bucatarie (clorura de sodiu) iar apa rezultata are un continut ridicat In calciu si magneziu. Daca este o statie de mici dimensiuni (unifamiliala) se poate deversa In statie, daca nu este de preferat sa fie racordata la o evacuare separata si condusa direct la locul de evacuare.
10. Ce pot face cu namolul acumulat In statie? Se poate refolosi?
Nu. Namolul are un continut ridicat de substante organice greu digerabile de catre microorganismele care populeaza statia de epurare. Odata vidanjat acesta este disponibilizata la o statie de epurare de capacitate mare. Aici este separat, uscat si folosit ca Ingrasamant sau incinerat.
11. Pot instala statia Intr-o zona cu trafic auto usor?
Da, daca instalarea este facuta corect – capac de fonta pentru clasa specifica de acces. Sistemul de infiltrare Insa nu se va monta niciodata Intr-o zona cu acces auto.
12. La ce distanta de locuinta trebuie instalata?
Distanta fata de casa va fi un compromis Intre lungimea canalizarii si teama de miros. Un minim 2 metri si aplasarea Intr-un loc ferit este un punct de plecare. Atentie sa fie accesibil pentru vidanja.
13. Unde este cel mai potrivit sa plasez zona de infiltrare? Care este distanta minima pana la fantana? Dar grosimea stratului de pamant pana la panza freatica? Exista si altfel de restrictii (vecinatati, spatiul public etc)?
Ordinul Ministerului Sanatatii 536/1997 specifica: „puturile (de apa potabila) trebuie amplasate la minim 10 metri de orice sursa posibila de poluare: latrina, grajd, depozit de gunoi sau dejectii de animale, cotete, etc”. In general distanta recomandata este de minim 15 metri. Trecerea apei printr-un strat de pamant permeabil cu grosimea de cca 1 metru produce o reducerea a continutului de substanta organica de 90% (exprimat prin reducerea CBO5) si biologic de cca 95%. De aceea este recomandat un minim 2 metri pana la panza freatica. Nu exista restrictii legate de distante pana la spatiile publice.
14. Ce solutii exista daca pamantul este complet impermeabil?
Optiunile sunt limitate: un put care sa strapunga stratul impermeabil sau un bazin etans vidanjabil. De aici, cu o pompa, apa poate fi evacuata Intr-o zona libera – sant pluvial, rau etc sau preluata cu o vidanja.
15. Se pot folosi agenti chimici de curatare? Dar dezinfectanti, detergenti etc?
Puteti folosi orice detergent uzual din comert, acestia fiind biodegradabili. Puteti folosi substante uzuale de curatare – sapun de WC, curatarea faiantei etc Insa nu exagerati. Este Insa interzisa aruncarea de substante toxice: benzina, diluanti, solventi etc.
16. In plina functionare statia mea miroase urat. Ce se Intampla?
Cauzele pot fi multiple: microflora bacteriana a fost otravita cu o substanta chimica, cantitatea de namol este mare si trebuie vidanjata, echipamentele sunt defecte, statia este/a fost inundata, a fost spalata de un debit mare de apa, partea de infiltrare este Infundata etc Contactati serviciul de suport clienti.
17. Fosa ecologica este aceiasi treaba cu fosa septica?
O fosa este un bazin (de regula subteran) In care se acumuleaza apa uzata provenita din locuinta. Daca bazinul este etans (nu exista infiltrari In sol) si este vidanjat atunci se numeste ecologic. HG 352/2005, Inlocuieste termenul de “fosa septica” cu cel de “bazin etans vidanjabil”. O fosa “neecologica” Inseamna ca nu este etansa (nu este betonata sau nu are fund betonat).
18. De ce admisia In statie se face printr-un T?
Are rol de linistire a curgerii.
19. Poate fi folosita apa epurata la irigat sau udat gazonul?
NU, nu recomandam folosirea apei evacuate din statie pentru irigare. Concentratia de bacterii este mare si cu timpul vegetatia se va Ingalbeni. Este interzisa irigarea plantelor/legumelor folosite pentru consum. Numai statiile din seria M (MBR – membrane bioreactor) sau cele la care efluentul este dezinfectat cu UV sau alte mijloace pot fi folosite fara nici un risc pentru irigatii.
20. Se poate evacua apa tratata Intr-un iaz?
In general nu se recomanda evacuarea In ape statatoare decat daca acesta este suficient de mare astfel ca sa nu modifice echilibrul biologic.
21. Cand se vidanjeaza statia?
Este preferabil ca avidanjarea sa se faca In lunile calde ale anului, atunci cand nivelul de sedimente din primul compartiment este de cca 1/3 din Inaltimea acestuia.
22. Ce fel de apa poate fi introdusa Intr-o statie de epurare biologica?
Este acceptata apa uzata care provine din utilizare casnica (chiuvete, lavoare, bai, dusuri, WC etc) . Nu puteti introduce materiale solide care se depun si pot duce la Infundarea conductelor (nisip, moloz, cenusa, oase, carpe, tampoane, scutece etc). Sunt interzise orice fel de substante chimice care pot deteriora microflora (a se vedea mai sus).
23. Ce se Intampla cu statia de epurare pe timpul vacantelor?
In perioadele de vacanta cand aportul de substante organice In sistem este scazut exista riscul ca microflora sa moara. In aceasta situatie statia aplica un program special de functionare care Incearca s-o mentina In viata. Va recomandam ca, Inainte de a parasi locuinta pentru durate mai mari de 72 ore sa introduceti substante nurtritive In sistem (lapte, zer, bere etc).
24. Ce se Intampla daca se colmateaza sistemul de infiltrare In sol?
Se inunda statia. De cele mai multe ori este bine sa luati masuri de precautie instaland o clapeta de sens.

Offline marccu

 • Incepator
 • *
 • Mesaje postate: 1
 • Localitate: BUCURESTI

  • Vezi Profilul
Re: Micro statie de epurare AquaClean CAP4 pentru o locuinta cu 4 persoane
« Răspuns #3 : Iulie 24, 2014, 07:05:10 pm »
Buna ziua ,
Sunt in posesia acestei micro statie de epurare de aproximativ 2 ani ...si am remarcat , sa zic , o problema la suflanta de aerare ..acum cateva zile am observat ca suflanta se opreste si are un zgomot ciudat . i-am curatat filtru , dar nu stiu de ce se opreste si se incalzeste  /? e normal ? sau trebuie sa o duc la o verificare . am citit ca trebuie schibat si membrana si valva la un an ..nu stiu ce sun astea si cat ar costa

Multumesc anticipat !
cu stima
George Marin