Autor Subiect: Potentialul solar - radiatia solara in Romania  (Citit de 4029 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline prutix

  • Administrator
  • Incepator
  • *****
  • Mesaje postate: 23
  • Localitate: Bacau

    • Vezi Profilul
Potentialul solar - radiatia solara in Romania
« : Aprilie 23, 2013, 09:39:09 am »
"Soarele este sursa de energie a viitorului!" Durata de viaţă a astrului solar este de 5 miliarde de ani, ceea ce conduce la concluzia că, pe scara noastră a timpului, el reprezintă o energie inepuizabilă şi deci regenerabilă. Disponibilitatea acestei energii depinde de ciclul zi-noapte, de latitudinea locului unde este captată, de anotimpuri şi de gradul de innorare. Energia solara este utilizata pentru producerea energiei electrice cu panouri fotovoltaice, si pentru producerea de apa calda menajera din locuintele individuale. 

Radiaţia solară şi potenţialul de energie electrică fotovoltaică pentru Europa
Hătțile reprezintă  iradierea globală pe un an de zile folosind panouri solare cu inclinație optimă și cu montare la orizontală, folosind o medie calculată pe perioada a 10 ani 1981-1990 [kWh/m²]. Aceleași hărți prezintă și potențialul anual de energie electrică [kWh/kWp] generată de un sistem solar de 1 kWp, cu celule fotovoltaice montate la o înclinație optimă, cu o eficiență de 0.75.

Radiaţia solară şi potenţialul de energie electrică fotovoltaică pentru România
Potenţialul energetic solar este dat de cantitatea medie de energie provenită din radiaţia solară incidentă in plan orizontal care, in Romania, datorită ațezarii sale într-o zonă cu un ridicat potențial solar, de 210 zile însorite pe an, este situat între 1000 si 1300 kWh/m²/an.

În privinţa radiaţiei solare, ecartul lunar al valorilor de pe teritoriul României atinge valori maxime în luna iunie (1.49 kWh/m²/zi) şi valori minime în luna februarie (0.34 kWh/m²/zi)

                                                       
 Panouri fotovoltaice montate orizontal                                   Panouri fotovoltaice cu înclinație optimă
ing. Dan Chirilă
prutix@yahoo.com